Aller au contenu

Podcast de weg van het water - aflevering 3

Alain Beaurieux, dispatcher en transporteur van het water

Het water dat in Brussel wordt verbruikt, is voornamelijk uit het Waalse Gewest afkomstig.  Vanuit de 26 winningen van VIVAQUA volgt het water verschillende wegen en legt het tientallen kilometers af … maar uiteindelijk leiden al die wegen naar de hoofdstad. Voordat het je kraan bereikt, wordt het water in reservoirs opgeslagen. Alain Beaurieux zorgt ervoor dat de Brusselaars permanent over drinkwater beschikken.

Luisteren

Over deze podcast

Volg het water, vanaf de winning tot aan het riool, aan de hand van 6 afleveringen van onze podcast ‘Weg van het water’

Deze audiowandeling, aangegeven door bronzen straatstenen op zes symbolische plaatsen voor VIVAQUA, dompelt de wandelaar onder in de dagelijkse activiteiten van onze medewerk(st)ers, die elke dag werken voor jou. In 2021 viert VIVAQUA 130 jaar dienstverlening aan de burger!

Lees de uitgeschreven tekst

Welkom achter de schermen van VIVAQUA – dompel je onder in de beroepen van de watersector

Derde ontmoeting: Alain Beaurieux, dispatcher en transporteur van het water

Wist je dat het water dat in Brussel wordt verbruikt voornamelijk uit het Waalse Gewest afkomstig is? Vanuit de 26 winningen van VIVAQUA volgt het water verschillende wegen en legt het tientallen kilometers af … maar uiteindelijk leiden al die wegen naar de hoofdstad. Voordat het je kraan bereikt, wordt het water in reservoirs opgeslagen. Doel: zorgen dat er op elk moment water beschikbaar is.

“Ik ben Alain Beaurieux, 56 jaar oud en dispatcher.”

Vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week controleren en beheren de dispatchers vanop afstand alle winningen en leidingen die het water naar het Brusselse Gewest brengen.

‘Elke dag proberen we het verbruik te voorspellen door rekening te houden met verschillende parameters, zoals seizoen, temperatuur, dag van de week, …

Op basis van die voorspellingen, de beschikbaarheid en de productiekosten wordt bepaald welke winningen er worden aangesproken.

We beslissen dan via welke weg het water naar de reservoirs zal stromen.

Ons supervisiesysteem bestaat uit verschillende schermen waarmee we een zicht hebben op al de winningen en reservoirs alsook op alle metingen inzake debiet, volume en kwaliteit van het water.

Alarmsignalen van dat supervisiesysteem waarschuwen ons voor storingen. In overleg met de kantonniers schatten we de situatie in en beslissen we welke maatregelen er moeten worden genomen.’

De dispatcher werkt nauw samen met de kantonnier. De dispatcher houdt op zijn scherm de hoeveelheid water in de reservoirs in het oog alsook de kwaliteit ervan. Ludovic, kantonnier, is aan de slag in het veld. We bevinden ons hier in de buurt van het reservoir van Elsene, één van de vijftien reservoirs van VIVAQUA.

‘Ik ben Ludovic Vandresse, 42 jaar oud en chef-kantonnier.  Ik waak eigenlijk over de kwaliteit van het water, hou het productieapparaat in stand en controleer en onderhoud de eigendommen en gebouwen van VIVAQUA. De capaciteit van het reservoir van Elsene bedraagt iets minder dan 20 000 m³. Hier wordt het water opgeslagen voordat het naar de verbruikers wordt gestuurd.’

Vervolg de weg van het water. Volgende ontmoeting met Michel Van Rhijn, medewerker op de Klantendienst en contactpersoon voor de verbruikers

Luister naar de andere afleveringen

© 2024 Vivaqua | Cookies policy