Aller au contenu

Podcast de weg van het water - aflevering 5

Renaud Bascour, ingenieur en temmer van de regenwater

Regenwater maakt deel uit van het Brusselse straatbeeld: het baant zich een weg door de hoofdstad om uiteindelijk in het riool terecht te komen. Maar bij hevige onweersbuien overstromen de riolen soms:  regenwater zet de trottoirs en huizen dan blank. Een van de oplossingen voor dit natuurverschijnsel is de bouw van regenwaterbekkens. Deze bekkens zijn essentieel om het debiet van het water in de riolen te regelen. Renaud Bascour is een van de ingenieurs die verantwoordelijk zijn voor het ontwerp ervan.

Luisteren

Over deze podcast

Volg het water, vanaf de winning tot aan het riool, aan de hand van 6 afleveringen van onze podcast ‘Weg van het water’

Deze audiowandeling, aangegeven door bronzen straatstenen op zes symbolische plaatsen voor VIVAQUA, dompelt de wandelaar onder in de dagelijkse activiteiten van onze medewerk(st)ers, die elke dag werken voor jou. In 2021 viert VIVAQUA 130 jaar dienstverlening aan de burger!

Lees de uitgeschreven tekst

Welkom achter de schermen van VIVAQUA – dompel je onder in de beroepen van de watersector

Vijfde ontmoeting: Renaud Bascour, ingenieur en temmer van het regenwater

Regenwater maakt deel uit van het Brusselse straatbeeld: het baant zich een weg door de hoofdstad om uiteindelijk in het riool terecht te komen. Maar als een onweer in alle hevigheid losbarst, kan het zijn dat de riolen overstromen: regenwater zet de trottoirs en huizen dan blank. Een van de oplossingen voor dit natuurverschijnsel is de bouw van regenwaterbekkens. Je ziet ze dan misschien wel niet, maar ze zijn wel essentieel om het debiet van het water in de riolen te regelen.

‘Ik ben Renaud Bascour. Ik ben ingenieur bij VIVAQUA en ben verantwoordelijk voor de renovatie van de riolen in het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest en de bouw van regenwaterbekkens in het kader van de strijd tegen de overstromingen.’

VIVAQUA ontwerpt, bouwt en beheert het merendeel van de regenwaterbekkens in het Brusselse Gewest. De hoofdstad is opgetrokken in moerasgebied en een aantal kwetsbaardere wijken krijgen vaak te maken met overstromingen.  Hier, in het centrum van de stad, regelen twee regenwaterbekkens het debiet van het regenwater in de riolen. Deze bevinden zich op een diepte van 17 meter onder de oude Zennekokers.

‘Door de verstedelijking in de voorbije decennia kan het regenwater in Brussel steeds moeilijker in de bodem doordringen. Er worden regenwaterbekkens gebouwd om het afvalwater tijdelijk op te slaan wanneer de riolen overbelast zijn.’

Bij hevige regenval staan een dertigtal regenwaterbekkens paraat om die enorme volumes water op te vangen. Wanneer de regenbui voorbij is, stuwen pompen het water terug naar de riolen. Dan worden de bekkens geïnspecteerd en klaargemaakt voor de volgende onweersbui.

Om die kunstwerken te bouwen, voeren de specialisten van ons Studiebureau hydraulische simulaties uit die onder andere gebaseerd zijn op de neerslagstatistieken van het KMI, het Koninklijk Meteorologisch Instituut.

Vervolg de weg van het water. Volgende ontmoeting met Michel Bourdouxhe, rioolwerker en verkenner van de ondergrond.

Luister naar de andere afleveringen

© 2024 Vivaqua | Cookies policy