Aller au contenu

Een honderdjarig openbaar bedrijf

In het midden van de 19e eeuw is de waterdienst van de Stad Brussel verantwoordelijk voor de watervoorziening op zijn grondgebied en levert deze water aan de omliggende gemeenten. Al snel volstaan zijn winningen niet meer.

In 1891 richten de gemeenten Elsene, Koekelberg, La Hulpe, Oudergem, Schaarbeek, Sint-Gillis, Sint-Joost-ten-Node, Ukkel en Watermaal-Bosvoorde de CIE op (Compagnie Intercommunale des Eaux de l’Agglomération bruxelloise).

De intercommunale verandert tweemaal van naam: in 1909 krijgt ze de naam Brusselse Intercommunale Watermaatschappij (BIWM) en in 2006 VIVAQUA.

130 jaar in beelden

In 1933 heeft de fusie met de waterdienst van de Stad Brussel plaats.

Bij de negen oorspronkelijke gemeenten sluiten mettertijd alle Brusselse gemeenten, vier Waalse gemeenten en een vijftiental Vlaamse gemeenten aan. Die Vlaamse gemeenten verlaten VIVAQUA echter in 2018.

Sinds zijn oprichting heeft VIVAQUA zijn productiemiddelen aangepast aan de vraag van zijn klanten, zowel kwalitatief als kwantitatief. Dankzij zijn 26 winsites, voldoende opslagcapaciteit en een fijnmazig net heeft het in 130 jaar tijd nooit de watervoorziening aan zijn klanten hoeven te onderbreken.

Het bedrijf is vandaag een van de grootste waterproducenten van België met ongeveer 130 miljoen m³/jaar en levert water aan meer dan 2,25 miljoen inwoners in de drie gewesten van het land.

Begin jaren 2000 heeft VIVAQUA zijn actieterrein uitgebreid. Vandaag staat het ook in voor het beheer van de rioolnetten en de strijd tegen de overstromingen op het hele grondgebied van het Brusselse Gewest.

Daar verzorgt VIVAQUA al bijna dertig jaar de distributie- en saneringsactiviteiten voor rekening van HYDROBRU. In 2018 fuseren de twee intercommunales en wordt VIVAQUA zo de enige waterdienst in Brussel.

© 2022 Vivaqua | Cookies policy