Aller au contenu

Ja. Het water aan uw kraan voldoet aan alle normen inzake drinkbaarheid die worden opgelegd door de Europese richtlijn over de kwaliteit van het water alsook door de Belgische wetgeving die daaruit voortvloeit.

Leidingwater voldoet aan kwaliteitseisen voor meer dan 55 parameters (microbiologische, chemische, radiochemische of indicatorparameters), die zijn vastgelegd in de wetgeving, en het laboratorium van VIVAQUA voert regelmatig kwaliteitscontroles uit op verschillende plaatsen in het traject dat het water aflegt, van de winning tot aan de kraan van de verbruiker.

Wat pfas betreft, werd de nieuwe Europese Drinkwaterrichtlijn in december 2020 goedgekeurd. Pfas wordt voor de eerste keer vermeld in deze richtlijn, die bepaalt dat voor de drinkwaterkwaliteit de som van de pfas-20 (of de 20 meest relevante perfluorverbindingen) niet hoger mag zijn dan 100 nanogram/liter, en dit vanaf 1 januari 2026.

Ter herinnering: 1 nanogram is gelijk aan 1 gram gedeeld door 1 miljard.

Vanaf eind 2021 is VIVAQUA gestart met een systematische en regelmatige monitoring van zijn winsites en zijn reservoirs, en met name de 6 reservoirs die zorgen voor de bevoorrading van het Brusselse Gewest. Tegelijkertijd voert VIVAQUA bovendien een gelijkaardige controle uit op het Brusselse distributienet (in de gemeenten).

Sinds begin 2022 blijkt uit alle analyses van het water in de netten van het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest, d.w.z. aan de kraan van de Brusselse verbruiker, dat de resultaten aanzienlijk lager liggen dan de toekomstige norm van 100 nanogram/liter.

Voorts publiceert VIVAQUA, al een aantal maanden, de maandelijkse analyseresultaten op zijn website. De resultaten van de wateranalyse op een specifiek leveringsadres kunt u terugvinden op de pagina ‘Waterkwaliteit in uw straat’.

© 2024 Vivaqua | Cookies policy