De (ontwikkelings)samenwerking

 

VIVAQUA werkt regelmatig mee aan projecten voor ontwikkelingssamenwerking om de mensen te helpen die verstoken zijn van drinkwater en/of saneringsdiensten.

 

Zo heeft het, samen met de Belgische vereniging Artsen Zonder Vakantie, zijn schouders gezet onder een project in Djuma (Democratische Republiek Congo). In 2008 werd het ziekenhuis van Djuma, waar een bevolking van 150 000 mensen terechtkan, uitgerust met een waterdistributiesysteem en een rioolnet. Een beetje later kreeg de bevolking, dankzij het boren van een put, een betrouwbare drinkwatervoorziening. De boorwerkzaamheden werden uitgevoerd met de steun van een private gelddonor.

 

Eind 2011 heeft de Europese Commissie gekozen voor het project dat door VIVAQUA werd ingediend in het kader van het programma 'Partnerschappen voor de ontwikkeling van de capaciteiten in de water- en de saneringssector van de ACP-landen'. Sinds begin 2013 voeren Regideso en VIVAQUA, twee openbare bedrijven die respectievelijk in de Democratische Republiek Congo en in België drinkwater produceren en distribueren, daarom een project voor publiek-publieke samenwerking uit. Met dit project, dat maximaal vier jaar zal duren, wil men het verlies van water in het distributienet van de stad Kinshasa (lekken, fraude, …) verminderen. Het volume dat op die manier wordt gerecupereerd, zal de hoeveelheid water die beschikbaar is voor de bevolking vergroten.