Recepten
 
Florida
Verfrissende cocktail
Indian summer
Pop Sunrise
Helse nacht
New Margarita
Abstinence
Cocktail met citroengras
Mint Frost
Fizzy Violet
Green Lemonade
White Delight
Scarlet Shake
Vanilla & Orange Crush
Vruchtencocktail met meloen
Pompelmoescocktail met passievruchtensap  
Pink Mojito
Red T
Aardbeienwater


 
Florida (recept van Nancy Saussez - Thulin)
Ingrediënten (1 persoon)
- 4 cl rode druivensap
- 2 cl suikersiroop
- 2 cl citroensap
- 2 cl sinaasappelsap
- crushed ice
- water*

  • Neem een cocktailshaker en vul die voor de helft met crushed ice. Voeg er het sinaasappelsap, het druivensap, het citroensap en de suikersiroop aan toe.
  • Shake gedurende enkele seconden en giet alles in een glas, behalve het ijs (dat laat u in de shaker).
  • Voeg er water* aan toe.
* indien u over een soda-apparaat beschikt, gebruik dan spuitwater
 
 
Verfrissende cocktail (recept van Ludivine Watrice - Onhaye)
Ingrediënten (6 personen)
- 3/4 l water
- 1/4 l witte druivensap
- 150 g suiker
- 5 niet-behandelde limoenen

  • Breng het water, het druivensap en de suiker aan de kook.
  • Was vier limoenen (de vijfde gebruikt u voor de decoratie) en rasp de zestes van twee limoenen.
  • Pers de vier limoenen en doe het sap en de zestes samen in de pot met het druivensap. Laat 10 minuten sudderen en zet daarna in de koelkast om af te koelen.
  • Was de laatste limoen en snij die in schijfjes.
  • Giet de cocktail in glazen en versier deze met de limoenschijfjes.
 
 
Indian summer (recept van Jeanine Purnelle - Jodoigne)
Ingrediënten (4 personen)
- water
- 3 zakjes earl grey
- gemberpoeder
- braambessen + braambessensiroop
- 1 glas ongezoet appelsap
- 2 zakjes vanillesuiker

  • Laat drie zakjes earl grey in kokend water (drie glazen) trekken en laat de thee afkoelen.
  • Giet de (afgekoelde) thee in een karaf en voeg er een scheutje braambessensiroop en een snuifje gemberpoeder aan toe.
  • Meng alles en voeg er een glas appelsap en een zakje vanillesuiker aan toe.
  • Maak een insnijding in de braambessen, doop de punten in het gemberpoeder en de vanillesuiker en steek ze op de rand van het glas als decoratie.
 
 
Pop Sunrise (recept van Virginie Saegerman - Wezembeek-Oppem)
Ingrediënten (1 persoon)
- 20 cl sinaasappelsap
- 1/2 koffielepel natriumalginaat
- 55 cl water
- 15 g calciumlactaat
- 3 cl grenadinesiroop
 
  • Vul een cocktailshaker met het sinaasappelsap en het natriumalginaat (geen ijsblokjes) en shake dit mengsel.
  • Neem een slakom en zet een zeef op de bodem. Doe het water en het calciumlactaat in de kom en druppel (met een druppelteller of een doseerspuit) het mengsel sinaasappelsap-natriumalginaat erin. U verkrijgt kleine bolletjes die lijken op kaviaareitjes. Het zijn eigenlijk bizarre fruitparels die in de mond openbarsten!
  • Haal de zeef met de verkalkte balletjes uit de kom, spoel ze in helder water en doe ze in een tumblerglas met de grenadinesiroop.
Hoe langer u de bolletjes in het mengsel water-calciumlactaat laat, hoe harder ze worden. Het is de bedoeling dat u ze er tijdig uithaalt, zodat ze binnenin vloeibaar blijven.
 
 
Helse nacht (recept van Benedicte Deliège - Brussel)
Ingrediënten (10 personen)
- 200 g gember
- 300 g suiker
- 3 l water
- 15 cl limoensap
- 10 cl sinaasappelsap
- 5 cl muntsiroop
 
  • Maak al de ingrediënten klaar en doe ze samen in een recipiënt (of een blender, als u er een hebt).
  • Mix alles en giet het mengsel daarna door een puntzeef (fijnmazige zeef).
  • Giet in een karaf en zet die op een koele plaats gedurende ten minste 5 uur.
  • Giet de cocktail in glazen en voeg er ijsblokjes aan toe.
 
 
New Margarita (recept van Collette Benoît - Brussel)
Ingrediënten (6 personen)
- 50 cl water
- 25 cl limoensiroop
-13 cl limoensap
- 12 cl citroensap
 
  • Giet al de ingrediënten in een fles en schud die hevig. Het resultaat is een liter heerlijke New Margarita!
 
 
Abstinence (recept van Béatrice Cambier – Dergneau)
Ingrediënten (2 personen)
- absint
- water*
 
  • Zet twee glazen gedurende één uur in de diepvriezer en giet er daarna een scheutje absint in. Wals de glazen om ze van de alcoholgeur te ‘doordringen’.
  • Giet de alcohol weg en vul de glazen met goed gekoeld water. U krijgt een ongelofelijke smaak en parfum, en dit alles zonder alcohol. U kunt de absint vervangen door gelijk welke andere alcohol.
* indien u over een soda-apparaat beschikt, gebruik dan spuitwater
 
 
Cocktail met citroengras (recept van Bastien Besançon - Namen)
Ingrediënten (4 personen)
- 4 citroengrasstengels
- 16 takjes verse munt
- 600 ml water*
- 60 ml rietsuikersiroop
- 180 ml limonade
- 400 g ijsblokjes
 
  • Neem de citroengrasstengels, snij het groene gedeelte ervan af en hou dat apart. Snij het witte gedeelte fijn en doe dat in een shaker. Voeg er de munt en de rietsuikersiroop aan toe.
  • Plet alles en voeg er de limonade en de helft van de ijsblokjes aan toe. Meng alles en filter het mengsel in een hoog glas. Voeg er de rest van de ijsblokjes en het water aan toe.
  • Plet het overblijvende gedeelte van het citroengras met een mes en decoreer er de glazen mee, door de groene geplette stengels in de cocktail te zetten.
* indien u over een soda-apparaat beschikt, gebruik dan spuitwater
 
 
Mint Frost (VIVAQUA-cocktail)
Ingrediënten (1 persoon)
- 4 verse muntblaadjes
- crushed ice
- leidingwater
 
  • Meng de munt met het crushed ice.
  • Voeg er water aan toe.
 
 
Fizzy Violet (VIVAQUA-cocktail)
Ingrediënten (1 persoon)
- 2 cl viooltjessiroop
- ijskoud leidingwater*
 
  • Vul een champagneglas met water.
  • Voeg er 2 cl siroop aan toe om een kleureffect te krijgen.
* indien u over een Soda-apparaat beschikt, gebruik dan spuitwater
 
 
Green Lemonade (VIVAQUA-cocktail)
Ingrediënten (6 personen)
- 5 biolimoenen
- 1 l ijskoud leidingwater*
- 170 g suiker
 
  • Rasp de zestes en pers de limoenen.
  • Doe alles in een karaf en voeg er de suiker aan toe.
  • Laat gedurende 1 uur macereren (weken) en voeg er daarna ijskoud water aan toe.
* indien u over een Soda-apparaat beschikt, gebruik dan spuitwater
 
 
White Delight (VIVAQUA-cocktail)
Ingrediënten (1 persoon)
- 1 cl amandelsiroop
- leidingwater
- ijsblokjes
 
  • Giet de amandelsiroop in een glas met ijsblokjes.
  • Vul het glas met water en meng alles.
 
 
Scarlet Shake (VIVAQUA-cocktail)
Ingrediënten (1 persoon)
- 2 cl ananassap
- 2 cl grenadinesiroop
- 1 cl citroensap
- crushed ice
- leidingwater *
 
  • Meng de ingrediënten met het crushed ice.
  • Giet dit mengsel in een champagneglas en leng aan met water.
* indien u over een soda-apparaat beschikt, gebruik dan spuitwater
 
 
Vanilla & Orange Crush (VIVAQUA-cocktail)
Ingrediënten (6 personen)
- 3 sinaasappelen
- 24 g vanillesuiker
- 50 cl leidingwater
- crushed ice
 
  • Pers de sinaasappelen.
  • Meng het sap met de suiker.
  • Voeg er water aan toe en meng alles.
  • Giet dit mengsel in glazen en voeg er het crushed ice aan toe.


Vruchtencocktail met meloen (recept van Griet De Schepper  - Lokeren)
Ingrediënten (4 personen)
- 1 meloen
- 3 dl rozebottelsiroop
- 3 dl passievruchtensiroop
- fris kraantjeswater
- ijsblokjes
- muntblaadjes
 

  • Snij de meloen in twee, schil hem en verwijder de zaadjes. Snij het vruchtvlees in niet al te grote blokjes en schik het over de glazen. Hou eventueel wat meloen als garnituur.
  • Verdeel de siroop over de glazen en vul verder aan met gekoeld kraantjeswater en ijsblokjes.
  • Versieren met muntblaadjes en een satéprikker met meloenbolletjes.

  
Pompelmoescocktail met passievruchtensap (recept van Wim Tas, Lokeren)
Ingrediënten (4 personen)
- 2 roze pompelmoezen,
- 4 dl passievruchtensap,
- 4 dl fris kraantjeswater
- ijsblokjes
 

  • Pers de pompelmoezen en voeg het passievruchtensap toe.
  • Verdeel dit mengsel over de glazen en leng aan met kraantjeswater en ijsblokjes.

 
Pink Mojito (recept van Diederik Vervaet – Sint-Martens-Latem)
Ingrediënten (4 personen)
- rietsuiker
- limoenen
- munt
- grenadine
- crunch ice
- leidingwater
 

  • Neem een groot glas en giet er 2 eetlepels rietsuiker in. Voeg een halve limoen in 4 stukken toe en pers alles tot één sapje.
  • Daarna munt aan toevoegen en veel crunch ice. Dan de crunch ice besprenkelen met 5 cl grenadine.
  • Hier voeg je dan het verse leidingwater aan toe. Alles goed roeren met een roerstokje.

 
Red T (recept van Tijl Hillewaere – Nieuwpoort)
Ingrediënten (1 persoon)
- cranberrysap
- rode aquarius
- leidingwater *
- ijsblokjes of crushed ice
 

  • Neem leidingwater en steek er bruis op door middel van een soda machine.  Doe ijsblokjes of crushed ice in je glas. (Met ijsblokjes kun je laagjes creeren!).
  • Doe je cranberrysap in je glas tot +- 1/5de van je glas.
  • Giet er aquarius bij tot 1/4de van de bovenkant van je glas.
  • Vul het laatste van je glas bij met je bruisend leidingwater (kan terug een laag vormen).

*  indien u over een Soda-apparaat beschikt, gebruik dan spuitwater
 


Aardbeienwater (recept van Tatjana Geysenbergs - Geetbets)
Ingrediënten (4 personen)

- 250g aardbeien
- 1 glas gekoelde witte wijn (alcoholvrije wijn)
- 1 glas  leidingwater
- sap van een halve citroen
- gekoelde cassis
- poedersuiker
- kleine aarbeien voor decoratie
  
  • Was de aardbeien en plet ze met de alcoholvrije witte wijn of het water en het 
  •    citroensap.
  • Voeg wat poedersuiker toe, maar dit hoeft niet, het zorgt voor
  •   een  zoete tint.
  • Vul de glazen  voor ongeveer 1/4 met cassis.
  • Vul dan vervolgens het glas verder aan met de geplette aardbeien.
  • Doe in elk glas enkele kleine aarbeien als decoratie.