Aller au contenu

Op 27 oktober hebben VIVAQUA en de gemeente Sint-Pieters-Woluwe het nieuwe regenwaterbekken onder de Grootveldlaan in Sint-Pieters-Woluwe officieel geopend.

Na meer dan drie jaar werken is het stormbekken Grootveld nu operationeel: het kan tot 8.000 m³ water opslaan in geval van hevige regenval. Dit nieuwe bekken zal de wijk Herendal beschermen tegen overstromingen.

De bescherming van de Struykbeekvallei is in fasen tot stand gekomen. Het regenwaterbekken Grootveld vormt het sluitstuk van het systeem ter bescherming tegen overstromingen dat aan het einde van de 20e eeuw werd opgestart met de bouw van drie bekkens met een totale capaciteit van 17.000 m³: de bekkens van Grote Prijzen, Herendal en Stokkel.

Het regenwaterbekken Grootveld is het tweede in België, na het bekken Ukkelbeek in Ukkel, dat is aangelegd met behulp van de tunnelboortechniek. De aanleg van een stormbekken vereist specifieke oplossingen. Om de capaciteit van de constructie te berekenen, voeren de medewerkers van VIVAQUA hydraulische simulaties uit op basis van de kenmerken van het rioolstelsel en de neerslagstatistieken van het KMI. Maar ze houden ook rekening met de stedelijke realiteit om de beste keuze te maken. Gezien de dichte bebouwing koos VIVAQUA voor de tunnelboortechniek. Deze techniekbeperkt het aantal bovengrondse ingrepen tot een minimum zodat er weinig hinder voor de omgeving is.

De inhuldiging van het 378 m lange regenwaterbekken vond plaats in aanwezigheid van Benoit Cerexhe, burgemeester van de gemeente, Bernard Van Nuffel, voorzitter van VIVAQUA, Laurence Bovy, Directrice-generaal, en Olivier Broers, directeur Studies en Investeringen.

Bekijk het filmpje

© 2022 Vivaqua | Cookies policy