Aller au contenu

Een te grote opname van lood door het menselijk lichaam is schadelijk, zeker bij jonge kinderen. Wie een grote hoeveelheid lood inneemt, wordt het slachtoffer van loodvergiftiging, wat in de ergste gevallen dodelijk kan zijn. Men spreekt dan van saturnisme. Besmetting kan op verscheidene manieren tot stand komen. Besmetting via het water komt heel zelden voor, want de wetgeving is streng: de distributiemaatschappijen moeten de passende maatregelen nemen om de door de Europese Richtlijn opgelegde verplichtingen na te komen. Momenteel bedraagt het toegelaten loodgehalte 10 µg/l (voor 2013). In woningen komt lood meestal vrij door slijtage van oude loodhoudende verf.

Het door VIVAQUA geleverde water bevat geen lood (het gehalte is lager dan 1 µg/l).

In het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest zijn er geen loden distributieleidingen, maar er zijn nog wel oude loden vertakkingen. Het door VIVAQUA geproduceerde water bevat geen lood; de eventuele sporen van deze substantie komen dus voort uit de vertakking en vooral uit de binnenleidingen van lood of van materialen die dit metaal bevatten. De loden binnenleidingen vallen niet onder de verantwoordelijkheid van de waterdistributeur.

Tips

  • Laat de kraan enkele minuten lopen, zodat u het water dat enkele uren in de binnenleidingen heeft gestaan, niet verbruikt.
  • Vul overdag karaffen, wanneer de leidingen goed zijn doorgespoeld, en bewaar ze in de koelkast.
  • De kwaliteit van het water speelt een belangrijke rol. De drinkwaterbedrijven leveren water dat zo is samengesteld dat het weinig (of helemaal geen) lood uit de buiswand oplost. Voor woningen waarin nog loden leidingen liggen, raden ze de installatie van een waterontharder dan ook sterk af. Een dergelijk toestel zou de eigenschappen van het water kunnen veranderen.

© 2024 Vivaqua | Cookies policy