Aller au contenu

Nee

Door opwarming wordt de samenstelling van het water gewijzigd. Er zit minder zuurstof in en het smaakt niet lekker. Bovendien kunnen er zich schadelijke nitrieten hebben gevormd.

Met warm water wordt het water bedoeld dat afkomstig is van een heetwaterapparaat (boiler) of van een combinatietoestel (warm water en centrale verwarming). Dat water heeft niet meer de kwaliteit van drinkwater, zelfs als het later wordt gekoeld. Door de opwarming treden er enkele wijzigingen op: allereerst neemt de hoeveelheid zuurstof in het water af en kunnen er nitrieten, substanties die de gezondheid schaden, gevormd worden. De smaak verandert en bovendien maken bepaalde bacteriën gebruik van de gunstige temperatuur om zich te ontwikkelen, vooral in de delen van het circuit waarin het water eerder lauw dan echt warm is.

Dit risico is nog groter in gebouwen met een gecombineerd systeem voor de centrale verwarming (radiatoren) en de sanitaire warmwaterproductie. Het water van deze twee circuits kan met elkaar in contact komen als de warmtewisselaar die ze van elkaar scheidt, defect is.

Bovendien versnelt warm water corrosie. Het lost makkelijker bepaalde substanties (koper, ijzer, nikkel, zink, …) op van de wanden van het heetwaterapparaat en van de leidingen en kan dus een aanzienlijk aantal sporen van deze metalen bevatten.

Tips
Gebruik altijd koud leidingwater om te drinken, te koken en zelfs om warme dranken te bereiden. Als uw keuken is uitgerust met een mengkraan, let er dan zeker op dat hij op ‘koud water’ staat en aarzel niet om de eerste stralen te laten weglopen om de kraan te spoelen.

© 2024 Vivaqua | Cookies policy