Aller au contenu

Uw meest gestelde vragen

  • Als u een waterlek op de openbare weg vaststelt, kunt u telefonisch contact opnemen met onze interventiedienst, die alle dagen de klonk rond bereikbaar is op het nummer 02 739 52 11. Onze teams zullen zo snel mogelijk ter plaatse komen.

  • In geval van een waterlek, sluit eerst en vooral de kraan die zich  vóór de meter bevindt; deze sluit de watertoevoer af en voorkomt dat de situatie erger wordt.

    Nadien moet er bepaald worden of het waterlek zich vóór of na de meter bevindt.

    VIVAQUA is verantwoordelijk voor de volledige installatie vóór de meter alsook voor de meter zelf (afdichting na de meter niet inbegrepen). Indien u daar een waterlek vaststelt kunt u telefonisch contact opnemen met onze interventiedienst, die alle dagen de klonk rond bereikbaar is op het nummer 02 739 52 11. Onze teams zullen zo snel mogelijk ter plaatse komen.

    Na de meter (afdichting na de meter inbegrepen) is de klant verantwoordelijk. U dient dan ook contact op te nemen met uw loodgieter om de nodige herstellingen te laten uitvoeren.

  • ‘s Winters dreigt uw binneninstallatie vorstschade op te lopen. Met enkele eenvoudige tips helpt VIVAQUA u die problemen te voorkomen:

    • Bescherm uw installatie, en vooral uw meter, tegen tocht.
    • Stop keldergaten en verluchtingskokers dicht, maak garagedeuren tochtvrij, …
    • Leidingen zelf isoleren is minder doeltreffend dan maatregelen nemen om de omgevingstemperatuur tot boven 0 °C te verhogen. Vergeet niet dat krantenpapier in noodgeval een goed isolatiemateriaal is. Let er wel op dat de lokalen met een stookketel, een kachel, een heetwaterapparaat of elk gelijksoortig toestel voldoende verlucht worden.
    • Isoleer alle leidingen en meters die zich in onverwarmde lokalen bevinden en/of wikkel ze in een verwarmingslint.
    • Draai ‘s nachts of bij strenge vorst de kraan die het verst van de meter staat een beetje open. Water dat door uw installatie stroomt, behoudt namelijk een temperatuur van ongeveer tien graden en er is dus geen risico dat het in de leidingen bevriest. Uw waterverbruik zal wel lichtjes stijgen, maar dat is minder erg dan de kosten die een gesprongen leiding teweegbrengt.
    • Bent u voor lange tijd afwezig of wordt langdurige vorst verwacht, tap dan de niet-gebruikte leidingen af. Daartoe:
      • sluit u de watertoevoer bij de meter af;
      • opent u de kraan die zich het dichtst bij de meter bevindt en de kraan die zich op het laagste punt van uw installatie bevindt (dat kan dezelfde kraan zijn);
      • opent u ten slotte de kraan die zich op het hoogste punt van uw installatie bevindt (om trek te veroorzaken, waardoor aftappen mogelijk wordt).
    • Vergeet ook niet het leidingvak tussen uw meter en het punt waar de leiding uw gebouw binnenkomt. Dit kan niet worden afgetapt. Zie er dus op toe dat de omgevingstemperatuur boven 0 °C blijft of wikkel dit vak in een verwarmingslint.
    • Vergeet niet dat de herstellingskosten als gevolg van vorstschade aan de binneninstallatie na de meter en aan de meter ten laste zijn van de abonnee.
  • Nee. Leidingwater moet voldoen aan meer dan 55 kwaliteitsparameters en is perfect drinkbaar. Bovendien kunnen die filters, na een zekere tijd, meer kwaad dan goed doen.

    Actievekoolfilters schroeft men meestal op de kraan of plaatst men in een soort kan die een filterpatroon bevat. De filters in die kannen zijn meestal een combinatie van actieve kool en ionenuitwisselende harsen om het water te verzachten. Bij de meeste kleine actievekoolfilters treedt reeds na een vrij korte werkingsperiode een woekering van bacteriën op. Aldus komt er water van een verslechterde bacteriologische kwaliteit uit. En als de filter verzadigd is door de geadsorbeerde substanties kunnen die substanties, in bepaalde gevallen, opnieuw in het water vrijkomen in veel sterkere concentraties. Het is dus nodig het filterpatroon regelmatig te vervangen.

    Membraanfiltratietoestellen (omgekeerde osmose, …) steken meestal onder de gootsteen. Afgezien van mogelijke problemen met bacteriën, verwijderen die filters stoffen uit het water die ons lichaam nodig heeft, zoals calcium en magnesium. Ze brengen ook waterverspilling teweeg.

© 2024 Vivaqua | Cookies policy